Recept Bageri NIVÅ 1
Kaffebröd
Slå upp kanelknutar
Slå upp klippta vetelängder
Vetedeg
Veteremons
Kanelremons
Smörremons
Bröd
Franska med fett
Solrosbräck
Karriärbräck
Korvbröd/Hamburgerbröd
Källarfranska
Lingonbröd
Tomatbröd
Kneipbröd, fiberbröd
Jeppagrova
Mörk rågkaka
Ankarstock
Fiberfranska
Morotslimpa
Pumpabröd
Kubbade kakor
Kolasnitt
Citronbröd
Chokladbröd
Birgittas kakor
Muscovadosnittar
Skurna kakor
Skurna nötkakor
Pralinkakor
Schackrutor
Brysselkex
Bondkakor
Coco cookies
Vaniljdrömmar
Stockholmare
Pepparnötter
Franska pepparkakor
Nutty cookie
Hasselnötscookies
Spritsade kakor
Nötrosor
Strass
Chokladstrass (Jan Hedh)
Nötstrass
Smörblommor
Kringlor
Mandelblad
Övriga kakor
Rågkex
American cookie
Finska pinnar
Chocolate chip cookie
Pepparnötter version 2
Chokladbollar, gymnasiet
Cookies med valnötter
Centralt innehåll och kunskapskrav Bageri NIVÅ 1
Centralt innehåll
Undervisningen i ämnet bageri på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
Bröds och bakverks historia:
–kapitel i bageriboken
Enklare planering och organisering vid tillverkning av bröd och bakverk:
-väga upp och förbereda råvaror och ingredienser
Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet:
–hållbarhet, svinn
Enklare ekonomiska kalkyler:
–Räkna ut råvarukostnad
Hur recept läses och används:
–följa ett recept
Grundläggande receptberäkningar:
–halvera, räkna om
Råvaror och andra ingredienser som är lämpliga för ändamålet.
–Till exempel mjölkunskap, olika sorters jäst
Jäs- och avbakningsmoment:
-att kunna baka av enklare bröd och bakverk
Grundläggande tillverkning av jästa degar samt enklare bröd och bakverk, däribland vetedegar och remonser:
-bullar, längder, slagen limpa, rundrivna bräck, bräckta bräck
Tillverkning av bröd och bakverk utifrån kombinationer av smaker.
Hantering av redskap, maskiner och annan utrustning.
–Använda rätt redskap till rätt ändamål
Allergi- och specialkost samt kostval som är vanligt förekommande inom bageri.
-Glutenfritt, sockerfritt
Paketering och märkning av bagerivaror.
–Regler för märkning av bageriprodukter
Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland arbetsmiljölagen och livsmedelslagstiftning med tonvikt på hygien och hygienrutiner.
Säkerhet och ergonomi i arbetet.
-använda maskiner på ett säkert sätt samt tänka på kroppshållning vid olika arbetsuppgifter
Hur samarbete, kommunikation och bemötande vid bageriarbete går till.
–Samarbeta i grupp i bageriet och bemöta sina klasskompisar samt bemöta och kommunicera med gäster i bageributiken
Betyget E
Eleven planerar och organiserar tillverkning av bröd och bakverk på ett godtagbart sätt.
Eleven tillverkar med visst handlag bröd och bakverk.
Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.
Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett godtagbart sätt.
Betyget D
Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.
Betyget C
Eleven planerar och organiserar tillverkning av bröd och bakverk på ett gott sätt.
Eleven tillverkar med gott handlag bröd och bakverk.
Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.
Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett gott sätt.
Betyget B
Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.
Betyget A
Eleven planerar och organiserar tillverkning av bröd och bakverk på ett mycket gott sätt.
Eleven tillverkar med mycket gott handlag bröd och bakverk.
Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.
Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett mycket gott sätt.
