Konditori NIVÅ 1

Centralt innehåll och kunskapskrav Konditori NIVÅ 1



Centralt innehåll

Undervisningen i ämnet konditori på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
Konditoriprodukters historia.

Kapitel i konditoriboken

Enklare planering och organisering vid tillverkning av konditoriprodukter.
väga upp och förbereda råvaror och ingredienser

Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
-Hållbarhet, svinn

Enklare ekonomiska kalkyler.
Räkna ut råvarukostnad

Hur recept läses och används.
-Grundläggande receptberäkningar.

Råvaror och andra ingredienser som är lämpliga för ändamålet.
Tillverkning av enklare konditoriprodukter med hantverksmässiga metoder, däribland småbröd och anslag.
Tillverkning av enklare konditoriprodukter utifrån olika smaker och kombinationer.
 

Vispade satser: anslag, moccarutor, sockerkaka, rulltårta
-Rörda satser: muffins, sandkaka
-Maräng: kallvispad, varmvispad
-Småbröd: kubbade, skurna
-Kondisbitar: chokladbollar, brownie, kladdkaka, hallongrottor, dammsugare
-Fodrade formar: mazariner
-Vaniljkräm
-Hallonsylt
-Göra marsipanros
-Göra pikeringsstrut, pikera text med pikeringsgele och choklad
-Prinsesstårta
-Prinsessbakelser
 

 Hantering av redskap, maskiner och annan utrustning.
Kunna använda och rengöra maskiner som till exempel gräddmaskinen

Allergi- och specialkost samt kostval som är vanligt förekommande inom konditori.
-laktosfritt

Paketering och märkning.
Hantera ettikettmaskinen, knyta tårtkartonger

Lagar och andra bestämmelser, däribland arbetsmiljölagen och livsmedelslagstiftning med särskild tonvikt på hygien och hygienrutiner.
Hygienrutin gräddmaskinen

Säkerhet och ergonomi i arbetet.
använda maskiner på ett säkert sätt samt tänka på kroppshållning vid olika arbetsuppgifter

Hur samarbete, kommunikation och bemötande vid konditoriarbete går till.
Samarbeta i grupp i konditoriet och bemöta sina klasskompisar

Betyget E
Eleven planerar och organiserar tillverkning av konditoriprodukter på ett godtagbart sätt.
Eleven tillverkar med visst handlag konditoriprodukter.
Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.
Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett godtagbart sätt.

Betyget D
Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C
Eleven planerar och organiserar tillverkning av konditoriprodukter på ett gott sätt.
Eleven tillverkar med gott handlag konditoriprodukter.
Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.
Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett gott sätt.

Betyget B
Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A
Eleven planerar och organiserar tillverkning av konditoriprodukter på ett mycket gott sätt.
Eleven tillverkar med mycket gott handlag konditoriprodukter.
Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.
Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett mycket gott sätt.
 

Teori Konditori NIVÅ 1