Recept Konditori NIVÅ 1
Vispade satser
Morotskaka, 1 kapsel
Kallvispat anslag
Varmvispat anslag
Mockarutor, 1 kapsel
Rulltårta
Drömtårta
Sockerkaka
Rörda satser
Muffins
Nötsockerkaka
Apelsinkaka (jaffakaka)
Äppelmuffins
Sandkaka (citronsockerkaka)
Krämiga choklad & apelsinmuffins
Apelsinbågar
Övriga kondisbitar
Brownies, 1 kapsel
Brownies, gymnasiets
Arracksbollar/dammsugare
Chokladbollar
Hallongrottor
Smålandsberg
Kladdkaka
Nöttoppar
Maräng
Kallvispad (fransk) maräng
Budapest
Övrigt
Hallonsylt
Vaniljkräm
Centralt innehåll och kunskapskrav Konditori NIVÅ 1
Centralt innehåll
Undervisningen i ämnet konditori på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
Konditoriprodukters historia.
–Kapitel i konditoriboken
Enklare planering och organisering vid tillverkning av konditoriprodukter.
–väga upp och förbereda råvaror och ingredienser
Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
-Hållbarhet, svinn
Enklare ekonomiska kalkyler.
–Räkna ut råvarukostnad
Hur recept läses och används.
-Grundläggande receptberäkningar.
Råvaror och andra ingredienser som är lämpliga för ändamålet.
Tillverkning av enklare konditoriprodukter med hantverksmässiga metoder, däribland småbröd och anslag.
Tillverkning av enklare konditoriprodukter utifrån olika smaker och kombinationer.
–Vispade satser: anslag, moccarutor, sockerkaka, rulltårta
-Rörda satser: muffins, sandkaka
-Maräng: kallvispad, varmvispad
-Småbröd: kubbade, skurna
-Kondisbitar: chokladbollar, brownie, kladdkaka, hallongrottor, dammsugare
-Fodrade formar: mazariner
-Vaniljkräm
-Hallonsylt
-Göra marsipanros
-Göra pikeringsstrut, pikera text med pikeringsgele och choklad
-Prinsesstårta
-Prinsessbakelser
Hantering av redskap, maskiner och annan utrustning.
Kunna använda och rengöra maskiner som till exempel gräddmaskinen
Allergi- och specialkost samt kostval som är vanligt förekommande inom konditori.
-laktosfritt
Paketering och märkning.
–Hantera ettikettmaskinen, knyta tårtkartonger
Lagar och andra bestämmelser, däribland arbetsmiljölagen och livsmedelslagstiftning med särskild tonvikt på hygien och hygienrutiner.
–Hygienrutin gräddmaskinen
Säkerhet och ergonomi i arbetet.
–använda maskiner på ett säkert sätt samt tänka på kroppshållning vid olika arbetsuppgifter
Hur samarbete, kommunikation och bemötande vid konditoriarbete går till.
–Samarbeta i grupp i konditoriet och bemöta sina klasskompisar
Betyget E
Eleven planerar och organiserar tillverkning av konditoriprodukter på ett godtagbart sätt.
Eleven tillverkar med visst handlag konditoriprodukter.
Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.
Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett godtagbart sätt.
Betyget D
Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.
Betyget C
Eleven planerar och organiserar tillverkning av konditoriprodukter på ett gott sätt.
Eleven tillverkar med gott handlag konditoriprodukter.
Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.
Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett gott sätt.
Betyget B
Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.
Betyget A
Eleven planerar och organiserar tillverkning av konditoriprodukter på ett mycket gott sätt.
Eleven tillverkar med mycket gott handlag konditoriprodukter.
Eleven arbetar i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området.
Eleven bemöter samt samarbetar och kommunicerar med andra på ett mycket gott sätt.