Gotländskt rågbröd

IngredienserVikt i g
Skållning dag 1
vatten 1600
fint rågmjöl400
bagerivetemjöl extra240
Raskdeg dag 2
jäst100
rågsurdeg600
vatten400
anis14
fänkål14
mörk sirap280
fint rågmjöl480
bagerivetemjöl extra480
Bortgörning dag 2
bagerivetemjöl extra400
fint rågmjöl 480
salt80
TOTALT5568

Skållning dag 1
Koka upp vattnet och blanda ordentligt med mjöl och kryddor.

Raskdeg dag 2
Blanda jäst och vatten. Tillsätt resten av ingredienser till raskdegen och skållning. Blanda långsamt i 7 min. Jäs 30 min. 

Bortgörning dag 2
Blanda allt på låg hastighet i 10 min. Liggtid 1-2 timmar. Slå upp degen i bitar om 800g. Raska 45-60 min. IT 300OC, ånga, AT 250oC 30-40 minuter.