Skållad råg (Håkan Johansson)

IngredienserVikt i g
Skållning dag 1
kokande vatten500
fint rågmjöl150
rågsurdeg50
Bortgörning dag 2
kallt vatten1500
bagerivetemjöl extra1200
fint rågmjöl1050
honung74
jäst30
salt100

Dag 1
1. Koka upp vattnet och häll det över rågmjölet. Blanda väl.
2. När skållningen är under 40 grader blandas surdegen i.
3. Plasta och låt stå i rumstemperatur till dagen efter.

Dag 2
1. Blanda skållningen med alla ingredienser utom saltet i 2+6 minuter.
2. Tillsätt saltet och kör i 2 minuter till.
3. Låt degen ligga i inoljad plastback ca 1-2 timmar. Gör en vikning efter halva tiden.
4. Slå upp bröden.
5. Låt jäsa i rumstemperatur.
6. Ingångstemperatur: 270 grader, 15 sekunder ånga. Sänk temperaturen till 230 grader. Öppna spjället efter 15 minuter.