Polkagrisar

Satsen är lagom för att fyra personer ska hjälpas åt med den.

IngredienserVikt i g
socker500
vatten200
glykos100
vinsten*1,5
*vinsten är en restprodukt efter att man har gjort vin. Det tillsätts i sockerkoket för att man ska få en smidig karamell som går att dra.

  1. Ta fram alla grejer som behövs: plåt med florsocker, bordskrapa, pepparmintsolja, gummihandskar, sax, silipatmatta, arom eller karamellfärg.

2. Väg upp alla ingredienser i en mellanstor kastrull och koka till 155 grader.


3. Häll ut ca 3/4 av sockret på stenbord som är insmort med 1 msk matolja. Tillsätt färg eller arom till den fjärdedel av sockret som är kvar i kastrullen och ställ tillbaka på spisen på lägsta värme.

4. Vik sockret på bordet med en bordskrapa.

5. När sockret kallnat så mycket att det går att hålla i den börjar man dra och vika den. Häll samtidigt ut den färgade karamellen på en silipatmatta så att den får kallna en stund.

6. När sockret har vitnat, men innan det blir allt för kallt, rullas det ut till en tjock rulle. Dela det färgade sockret i två delar och rulla ut till två längder. Lägg en längd ovanpå den vita rullen och en under.

7. Tvinna rullen så att den blir randig.

8. Dela sockerrullen i fyra delar och fortsätt dra och tvinna tills den är lagom tjock. Klipp sedan upp karamellen i bitar över florsockret.