Pralin med valnötspraline och karamelltryffel

Ingredienser praline (Jonas Nilsson)Vikt i g
socker 100
vatten 50
vaniljstång1/2
valfria nötter125
  1. Koka socker, vatten och urskrapad vaniljstång till 115 grader.
  2. Tillsätt nötter och rör tills sockret vitnar och dör.
  3. Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper och låt kallna.
  4. Kör nötterna i en matberedare till en lös massa. Det kan ta 5-10 minuter.
  5. Fyll en spritspåse med pralinen och låt den ligga och svalna till 30 grader.
  6. Fyll pralinskal till 1/4.
Ingredienser karamelltryffelvikt i g
glykos50
socker50
grädde, uppvärmd125
mjölkchoklad125
  1. Väg upp glykos och socker i en kastrull. Tillsätt lite vatten så att sockret blir fuktigt. Det gör att karamelliseringen går lite långsammare och är lättare att kontrollera.
  2. Karamellisera sockret till en gyllenbrun karamell.
  3. Tillsätt uppvärmd grädde lite i taget till sockret under omrörning.
  4. Sila karamellblandningen över chokladen och mixa till en slät tryffel.
  5. Låt svalna till 30 grader och fyll sedan med karamelltryffel över pralinen i pralinskalen.