| Ingredienser praline (Jonas Nilsson) | Vikt i g |
| socker | 100 |
| vatten | 50 |
| vaniljstång | 1/2 |
| valfria nötter | 125 |
- Koka socker, vatten och urskrapad vaniljstång till 115 grader.
- Tillsätt nötter och rör tills sockret vitnar och dör.
- Häll upp nötterna på ett bakplåtspapper och låt kallna.
- Kör nötterna i en matberedare till en lös massa. Det kan ta 5-10 minuter.
- Fyll en spritspåse med pralinen och låt den ligga och svalna till 30 grader.
- Fyll pralinskal till 1/4.
| Ingredienser karamelltryffel | vikt i g |
| glykos | 50 |
| socker | 50 |
| grädde, uppvärmd | 125 |
| mjölkchoklad | 125 |
- Väg upp glykos och socker i en kastrull. Tillsätt lite vatten så att sockret blir fuktigt. Det gör att karamelliseringen går lite långsammare och är lättare att kontrollera.
- Karamellisera sockret till en gyllenbrun karamell.
- Tillsätt uppvärmd grädde lite i taget till sockret under omrörning.
- Sila karamellblandningen över chokladen och mixa till en slät tryffel.
- Låt svalna till 30 grader och fyll sedan med karamelltryffel över pralinen i pralinskalen.