Rostad råg (Håkan Johansson)

Rostad råg (Håkan Johansson)

Receptet kommer från boken ”Brödet”, av Håkan Johansson


IngredienserVikt (g)
Dag 1, fördeg
kallt vatten500
fint rågmjöl380
jäst6
Dag 2, botgöring
fint rågmjöl50
havregryn50
kallt vatten1120
bagerivetemjöl extra1550
honung74
jäst20
Tillsätt på slutet:
salt60
Totalt3810

Dag 1
Blanda alla ingredienser, plasta och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2
Rosta rågmjöl och havregryn tills det blir mörkt, rör om då och då. Låt svalna.

Kör ihop degen 2+6+2 minuter. Gör glutenprov.

Viltid i oljad plastback: 60 + 60 minuter, med en vikning.

Väg och slå upp till runda limpor. Lägg i mjölade korgar. Jäs.

Ingångstemperatur: 250 grader, ånga

Avbakningstemperatur: 200-220 grader, öppet spjäll efter 20 minuter.