Kavring (Bageriet Petrus)

Kavring (Bageriet Petrus)

Receptet kommer från boken ”Bageriet- bröd, bakverk &kakor”, av Petrus Jakobsson


IngredienserVikt (g)
Skållning
grovt rågmjöl120
hel kummin20
salt40
vatten320
Raskdeg
jäst20
ljummet vatten440
grovt rågmjöl500
rågsurdeg400
Bortgöring
bagerivetemjöl extra640
mörk sirap300
Total vikt2800

Skållning

  1. Koka upp vattnet och häll det över rågmjöl, kummin och salt. Blanda.
  2. Låt skållningen svalna till 30-40 grader.

Raskdeg

  1. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt rågmjöl, surdeg och skållningen.
  2. Blanda med degkrok 5 minuter och låt degen vila 30-45 minuter.

Bortgöring

  1. Tillsätt vetemjöl och sirap och kör 5 minuter på låg hastighet.
  2. Lägg i en oljad plastback och låt jäsa 60 minuter i rumstemperatur.
  3. Väg upp degen i bitar om 800g och forma till limpor.
  4. Lägg degämnena med verket uppåt i smorda 1,5-liters formar.
  5. Jäs tills limporna ökat med 30-40% i storlek.
  6. Avbakningstemperatur: 180 grader.