Kavring (Bageriet Petrus)

Receptet kommer från boken ”Bageriet- bröd, bakverk &kakor”, av Petrus Jakobsson


IngredienserVikt (g)
Skållning
fint rågmjöl420
kummin70
salt140
vatten1120
Raskdeg
jäst70
vatten 35℃1540
fint rågmjöl1750
rågsurdeg1400
Bortgöring
bagerivetemjöl extra2240
mörk sirap1050
Total vikt9800

Skållning

  1. Koka upp vattnet och häll det över rågmjöl, kummin och salt. Blanda.
  2. Låt skållningen svalna till 30-40 grader.

Raskdeg

  1. Lös upp jästen i vattnet och tillsätt rågmjöl, surdeg och skållningen.
  2. Blanda med degkrok 5 minuter och låt degen vila 30-45 minuter.

Bortgöring

  1. Tillsätt vetemjöl och sirap och kör 10 minuter på låg hastighet.
  2. Lägg i en oljad plastback och låt jäsa 60 minuter i rumstemperatur.
  3. Väg upp degen i 12 bitar om 800g och forma till limpor, lägg i en ram.
  4. Jäs tills limporna ökat med 30-40% i storlek.
  5. Insättningstemperatur: 240℃, avbakningstemperatur: 180℃. Ånga: 12 sek.