Receptet kommer från boken ”Bageriet- bröd, bakverk &kakor”, av Petrus Jakobsson
Ingredienser | Vikt (g) |
Skållning | |
grovt rågmjöl | 120 |
hel kummin | 20 |
salt | 40 |
vatten | 320 |
Raskdeg | |
jäst | 20 |
ljummet vatten | 440 |
grovt rågmjöl | 500 |
rågsurdeg | 400 |
Bortgöring | |
bagerivetemjöl extra | 640 |
mörk sirap | 300 |
Total vikt | 2800 |
Skållning
- Koka upp vattnet och häll det över rågmjöl, kummin och salt. Blanda.
- Låt skållningen svalna till 30-40 grader.
Raskdeg
- Lös upp jästen i vattnet och tillsätt rågmjöl, surdeg och skållningen.
- Blanda med degkrok 5 minuter och låt degen vila 30-45 minuter.
Bortgöring
- Tillsätt vetemjöl och sirap och kör 5 minuter på låg hastighet.
- Lägg i en oljad plastback och låt jäsa 60 minuter i rumstemperatur.
- Väg upp degen i bitar om 800g och forma till limpor.
- Lägg degämnena med verket uppåt i smorda 1,5-liters formar.
- Jäs tills limporna ökat med 30-40% i storlek.
- Avbakningstemperatur: 180 grader.