Sesam-och linfröbröd (Brunkeberg)

Receptet kommer från boken ”Bröd från Brunkebergs bageri”, av Helene Johansson


Dag 1, omvänd skållningMängd (g)
vita sesamfrön100
linfrö75
solroskärnor50
iskallt vatten1000
Dag 2
skållningen från dag 1
vetesurdeg500
jäst30
bagerivetemjöl extra1500
grahamsmjöl100
salt45
Totalt3400

Dag 1

  1. Rosta sesamfrö, linfrö och solroskärnor tills de fått en kraftig brun färg.
  2. Häll fröna omedelbart i det iskalla vattnet.

Dag 2

  1. Blanda skållningen med övriga ingredienser utom saltet.
  2. Arbeta degen i maskin 2+6 minuter.
  3. Tillsätt saltet och kör i 2 minuter till. Gör glutenprov.
  4. Låt degen vila 30 minuter.
  5. Väg upp bitar om 600g och forma.
  6. Jäs bröden.
  7. Mjöla och snitta bröden.
  8. Ingångstemperatur: 250 grader, ånga.
  9. Avbakningstemperatur: 220 grader, öppna spjället efter 20 minuter.