Macarons

IngredienserVikt i gram
strösocker500
vatten125
tpt (=50% florsocker+50% mandelmjöl)1000
äggvita175g (blandas med tpt)+188g (vispas till italiensk maräng)
pulverfärgerTillsätts till den större mängden äggvita innan den vispas.
  1. Sikta en mängd mandelmjöl.

2. Sikta en mängd florsocker.

3. Gör färdigt din mice en place: väg upp rätt mängd mandelmjöl och florsocker och blanda det, väg upp äggvita i en vispskål och väg upp vatten och socker i en kastrull.

4. Blanda tpt med äggvita och eventuellt färgpulver.

5. Koka socker och vatten till 119°C. Börja vispa upp äggvitan i vispbunken när sockerlagen har nått ca 114°C.

6. Häll den varma sockerlagen sakta över den uppvispade äggvitan medan maskinen vispar på låg hastighet.

7. Öka visphastigheten och vispa till en lagom konsistens på marängen. Bra konsistens är när vispen ger tydliga mönster efter sig i marängen och marängtopparna ser stabila ut.

8. Blanda försiktigt ner marängen i tpt-blandningen i tre omgångar. Bra konsistens på smeten är när den är så hård att den inte bildar ”toppar” när man spritsar den, men inte heller så lös att den flyter ut på plåtpappret vid sprittning. Är smeten för lös så tillsätt lite florsocker. Är den för hård så tillsätt lite äggvita.

9. Spritsa smeten.

10. Låt macaronsen torka 60 minuter.

11. Baka av i 135°C ca 17 minuter med öppet spjäll. Macaronsen kan vara lite kladdiga i botten, men om de får kallna och sedan stå på frysen kommer de att lossna lätt.

12. Lägg ihop macarons två och två med smaksatt fransk smörkräm mellan.