Skådebröd

JÄSDEG

Ingredienser dag 1Vikt i g
jäst20
vatten, kallt500
fint rågmjöl400
  1. Lös upp jästen i vattnet och blanda med mjölet några minuter.
  2. Ställ kallt över natten.
Ingredienser dag 2Vikt i g
jäst80
vatten, ljummet750
salt50
bagerivetemjöl extra1250
  1. Lös upp jästen i vattnet.
  2. Tillsätt salt och vetemjöl.
  3. Tillsätt degen från dag 1 och arbeta ihop degen några minuter.
  4. Låt degen vila öppet på bakbordet 30 minuter.
  5. Skapa med degen!
  6. Jäs 20 minuter

Recepten nedan kommer från Kim på Bageri April i Västerås.

SOCKERLAG

IngredienserVikt i g
socker900
vatten1000
glykos450

RÅGSOCKERDEG

IngredienserVikt i g
sockerlag475
fint rågmjöl525

VETESOCKERDEG

IngredienserVikt
sockerlag420
bagerivetemjöl extra580

VIT SOCKERDEG

IngredienserVikt i g
sockerlag750
bagerivetemjöl extra900
bovetemjöl750

GRÅ SOCKERDEG

IngredienserVikt
bovetemjöl220
fint rågmjöl600
sockerlag600

SVART SOCKERDEG

IngredienserVikt i g
bovetemjöl220
fint rågmjöl600
sockerlag600
svart kolpasta

GUL SOCKERDEG

IngredienserVikt i g
bovete220
fint rågmjöl600
sockerlag600
gurkmeja75

”SMUTSGUL” SOCKERDEG

IngredienserVikt i g
sockerlag600
fint rågmjöl810
gurkmeja10
paprikapulver20

ROSA SOCKERDEG

IngredienserVikt i g
sockerlag670
fint rågmjöl670
bovetemjöl250
paprikaplver8
rödbetspulver4

ORANGE SOCKERDEG

IngredienserVikt i g
sockerlag600
bagerivetemjöl extra400
paprikapulver125
bovetemjöl295

”SMUTSORANGE” SOCKERDEG

IngredienserVikt i g
sockerlag600
fint rågmjöl700
paprikapulver120

LJUSBRUN SOCKERDEG

IngredienserVikt i g
sockerlag600
mörk malt20
paprikapulver8
fint rågmjöl800

BRUN SOCKERDEG

IngredienserVikt i g
sockerlag420
mörk malt180
fint rågmjöl820

MÖRKBRUN SOCKERDEG

IngredienserVikt i g
sockerlag455
oblandad rågsikt455
kakao90

RÅG DEKOR/STRUKTUR

IngredienserVikt i g
fint rågmjöl440
sockerlag560

VETE DEKOR/STRUKTUR

IngredienserVikt i g
bagerivetemjöl extra440
sockerlag560

MALT DEKOR/STRUKTUR

IngredienserVikt i g
bagerivetemjöl 345
fint rågmjöl115
ljus malt75
sockerlag465

TIGERGLASYR TILL JÄSDEG

IngredienserVikt i g
jäst6
vatten125
rismjöl125
socker8
matolja8
salt3

SKRIVPASTA

IngredienserVikt i g
florsocker14
kakao14
bagerivetemjöl extra24
vatten48

VIT BIKARBONATSDEG

IngredienserVikt i g
bikarbonat240
maizena85
vatten175

Koka ihop i kastrull under omrörning. Plasta in och låt svalna.

VIT SALTDEG

IngredienserVikt i g
salt320
vatten130
maizena50

Koka ihop i kastrull under omrörning. Plasta in och låt svalna.

KLISTERDEG

IngredienserVikt i g
sockerlag100
bagerivetemjöl extra75

Stryk ut tunt i egengjord form/ mall/ silikonform. Baka 5 min 175⁰C. Ta ut ur formarna medan det fortfarande är varmt.

KLISTERDEG

IngredienserVikt i g
sockerlag350
malt50
fint rågmjöl350

Använd till att ändra struktur på redan bakad sockerdeg. Används till exempel till att göra struktur på en trädstam.