JÄSDEG
Ingredienser dag 1 | Vikt i g |
jäst | 20 |
vatten, kallt | 500 |
fint rågmjöl | 400 |
- Lös upp jästen i vattnet och blanda med mjölet några minuter.
- Ställ kallt över natten.
Ingredienser dag 2 | Vikt i g |
jäst | 80 |
vatten, ljummet | 750 |
salt | 50 |
bagerivetemjöl extra | 1250 |
- Lös upp jästen i vattnet.
- Tillsätt salt och vetemjöl.
- Tillsätt degen från dag 1 och arbeta ihop degen några minuter.
- Låt degen vila öppet på bakbordet 30 minuter.
- Skapa med degen!
- Jäs 20 minuter
Recepten nedan kommer från Kim på Bageri April i Västerås.
SOCKERLAG
Ingredienser | Vikt i g |
socker | 900 |
vatten | 1000 |
glykos | 450 |
RÅGSOCKERDEG
Ingredienser | Vikt i g |
sockerlag | 475 |
fint rågmjöl | 525 |
VETESOCKERDEG
Ingredienser | Vikt |
sockerlag | 420 |
bagerivetemjöl extra | 580 |
VIT SOCKERDEG
Ingredienser | Vikt i g |
sockerlag | 750 |
bagerivetemjöl extra | 900 |
bovetemjöl | 750 |
GRÅ SOCKERDEG
Ingredienser | Vikt |
bovetemjöl | 220 |
fint rågmjöl | 600 |
sockerlag | 600 |
SVART SOCKERDEG
Ingredienser | Vikt i g |
bovetemjöl | 220 |
fint rågmjöl | 600 |
sockerlag | 600 |
svart kolpasta | |
GUL SOCKERDEG
Ingredienser | Vikt i g |
bovete | 220 |
fint rågmjöl | 600 |
sockerlag | 600 |
gurkmeja | 75 |
”SMUTSGUL” SOCKERDEG
Ingredienser | Vikt i g |
sockerlag | 600 |
fint rågmjöl | 810 |
gurkmeja | 10 |
paprikapulver | 20 |
ROSA SOCKERDEG
Ingredienser | Vikt i g |
sockerlag | 670 |
fint rågmjöl | 670 |
bovetemjöl | 250 |
paprikaplver | 8 |
rödbetspulver | 4 |
ORANGE SOCKERDEG
Ingredienser | Vikt i g |
sockerlag | 600 |
bagerivetemjöl extra | 400 |
paprikapulver | 125 |
bovetemjöl | 295 |
”SMUTSORANGE” SOCKERDEG
Ingredienser | Vikt i g |
sockerlag | 600 |
fint rågmjöl | 700 |
paprikapulver | 120 |
LJUSBRUN SOCKERDEG
Ingredienser | Vikt i g |
sockerlag | 600 |
mörk malt | 20 |
paprikapulver | 8 |
fint rågmjöl | 800 |
BRUN SOCKERDEG
Ingredienser | Vikt i g |
sockerlag | 420 |
mörk malt | 180 |
fint rågmjöl | 820 |
MÖRKBRUN SOCKERDEG
Ingredienser | Vikt i g |
sockerlag | 455 |
oblandad rågsikt | 455 |
kakao | 90 |
RÅG DEKOR/STRUKTUR
Ingredienser | Vikt i g |
fint rågmjöl | 440 |
sockerlag | 560 |
VETE DEKOR/STRUKTUR
Ingredienser | Vikt i g |
bagerivetemjöl extra | 440 |
sockerlag | 560 |
MALT DEKOR/STRUKTUR
Ingredienser | Vikt i g |
bagerivetemjöl | 345 |
fint rågmjöl | 115 |
ljus malt | 75 |
sockerlag | 465 |
TIGERGLASYR TILL JÄSDEG
Ingredienser | Vikt i g |
jäst | 6 |
vatten | 125 |
rismjöl | 125 |
socker | 8 |
matolja | 8 |
salt | 3 |
SKRIVPASTA
Ingredienser | Vikt i g |
florsocker | 14 |
kakao | 14 |
bagerivetemjöl extra | 24 |
vatten | 48 |
VIT BIKARBONATSDEG
Ingredienser | Vikt i g |
bikarbonat | 240 |
maizena | 85 |
vatten | 175 |
Koka ihop i kastrull under omrörning. Plasta in och låt svalna.
VIT SALTDEG
Ingredienser | Vikt i g |
salt | 320 |
vatten | 130 |
maizena | 50 |
Koka ihop i kastrull under omrörning. Plasta in och låt svalna.
KLISTERDEG
Ingredienser | Vikt i g |
sockerlag | 100 |
bagerivetemjöl extra | 75 |
Stryk ut tunt i egengjord form/ mall/ silikonform. Baka 5 min 175⁰C. Ta ut ur formarna medan det fortfarande är varmt.
KLISTERDEG
Ingredienser | Vikt i g |
sockerlag | 350 |
malt | 50 |
fint rågmjöl | 350 |
Använd till att ändra struktur på redan bakad sockerdeg. Används till exempel till att göra struktur på en trädstam.