Receptet kommer från boken ”Bröd från Brunkeberg”, av Helene Johansson
Skållning dag 1 | Vikt i gram |
vatten | 700 |
havregryn | 300 |
linfrön | 120 |
Koka upp vattnet och blanda med havregryn och linfrö till en gröt. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till dagen efter.
Dag 2 | Vikt i gram |
vatten | 900 |
rågsurdeg | 600 |
jäst | 50 |
bagerivetemjöl extra | 1500 |
grovt rågmjöl | 200 |
honung | 50 |
salt | 50 |
havregryn till topping |
Blanda skållningen med övriga ingredienser utom saltet.
Körtid: 2+6+2
Liggtid: 30 minuter
Degvikt limpor: 600g, rundriv och doppa i havregryn, jäs med toppingen neråt i jäskorgar
Jäses i rasken eller i kylen över natten
Insättningstemperatur: 250 grader
Avbakningstemperatur: 230 grader
Ånga: 12 sekunder
Öppet spjäll sista minutrarna