Skållat havrebröd (Brunkeberg)

Skållat havrebröd (Brunkeberg)

Receptet kommer från boken ”Bröd från Brunkeberg”, av Helene Johansson


Skållning dag 1Vikt i gram
vatten700
havregryn300
linfrön120

Koka upp vattnet och blanda med havregryn och linfrö till en gröt. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur till dagen efter.


Dag 2
Vikt i gram
vatten900
rågsurdeg600
jäst50
bagerivetemjöl extra1500
grovt rågmjöl200
honung50
salt50
havregryn till topping

Blanda skållningen med övriga ingredienser utom saltet.
Körtid: 2+6+2
Liggtid: 30 minuter
Degvikt limpor: 600g, rundriv och doppa i havregryn, jäs med toppingen neråt i jäskorgar
Jäses i rasken eller i kylen över natten
Insättningstemperatur: 250 grader
Avbakningstemperatur: 230 grader
Ånga: 12 sekunder
Öppet spjäll sista minutrarna