Alfajores

IngredienserVikt i g
Dulce de leche
mjölk1000
grädde1150
socker440
bikarbonat2
vaniljsocker30
Till avredning efter kokning:
maizena86
mjölk150
Masa de alfajores (mördeg)
smör300
socker100
1 citron rivet skal
1 apelsin rivet skal
honung100
vaniljessens2 msk
mörk malt2 msk
ägg100
konditorivetemjöl500
maizena100
bakpulver10
bikarbonat5
kakao44

Dulce de leche
1. Rör ihop mjölk, grädde, socker, vaniljsodker och bikarbonat i en stor kastrull.
2. Koka upp blandningen på högsta värme (3500), passa noga!
3. Låt blandningen koka på låg värme (400) 1,5-2 timmar till lagom färg (som kanelremons). Rör då och då.4. Sila.
5. Vispa ihop maizena och mjölk och blanda ner i uppkoket. Värm på svag värme tills det tjocknat. Vispa hela tiden!

Mördeg
1. Vispa smör, socker, apelsinskal, citronskal, honung, vaniljessens och mörk malt 10 minuter i björnmaskin.
2. Byt till vinge och tillsätt ett ägg i taget.
3. Sikta alla torra ingredienser och blanda in i smeten.
4. Kyl smeten över natten.
5. Kavla degen till 3,5 mm och stansa ut runda bottnar 45 mm diameter.
6. Baka i 160oC 9-10 minuter.
7. Förvara bottnarna plastade på frys om de inte ska användas genast.