Mannagrynsbröd (Håkan Johansson)

Dag 1, skållningVikt i gram
vatten640
mannagryn200

Koka upp vattnet och häll det över mannagrynen. Plasta och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 1, bigaVikt i gram
jäst2
vatten, kallt120
bagerivetemjöl extra200

Körtid: 2+3 minuter.

Liggtid i oljad back: 2 timmar rumstemperatur eller över natten i kylen.

Ingredienser dag 2Vikt i gram
jäst20
vatten, kallt400
durumvetemjöl260
bagerivetemjöl extra500
olivolja60
havssalt40
Totalt2442
  1. Blanda skållning, biga och alla ingredienser utom saltet. Körtid: 2+6+2.
  2. Viltid i oljad back: 1 timme i rumstemperatur.
  3. Dela degen i fyra delar. Rulla ut till 40 cm och sätt ihop ändarna till ringar.
  4. Jäs två timmar i rumstemperatur på mjölad handduk, täckta med plast.

Ingångtemperatur: 250 grader. Ånga: 15 sekunder.
Avbakningstemperatur: 230 grader.
Öppet spjäll sista 5 minuter.